2190 dnů digitálního nomádství

Martin Rosulek cestuje takřka nepřetržitě více než  šest let. Ví hodně o svobodě, nalézání sebe sama i o práci na dálku. Toto je jeho příběh, od studií až po úspěchy v podnikání.


Digitální nomádství se často prezentuje jako spojení cestování a práce na dálku. Jenomže to je jen špička ledovce, která je vidět. Nomádství je především o nastavení mysli (tzv. mindset).

Potřeboval jsem více svobody

Největší změny v životě člověk provede, když není s něčím spokojený. U mě to přišlo při studiu právnické fakulty ve druhém ročníku, kdy jsem zjistil, že tohle nebude můj obor a hledal jsem alternativy. Cítil jsem, že potřebuji více svobody – v práci i v celém životě.

Nedokázal jsem si představit pracovat celý život v kanceláři v ČR. Především mi ale nedávalo smysl, že lidé si vybírají práci a následně si okolo práce staví svůj život. Já to chtěl udělat přesně obráceně – vymodelovat si život, jaký chci žít a podle toho řešit vše ostatní.

Velká změna

Ve 4. ročníku jsem studia přerušil s tím, že odjíždím do Austrálie. Nespálil jsem za sebou všechny mosty – cestu jsem dva roky plánoval. Rozhodnutí, která vám mají změnit život, není dobré udělat přes noc, za tím si stojím. Finančně mi pomohla práce v IBM. Jak jsem se k ní při studiích dostal? Jako mladší jsem se vrtal v internetových stránkách, zkoumal jejich strukturu a prohlížel si zdrojové kódy. Zatímco se ostatní připravovali na maturitu, já studoval, jak funguje vyhledávač Google a experimentoval s webovými texty.

Australský rok 2011/2012 byl pro mě pořádnou školou života. Člověk si dobrovolně procházel peklem, aby získal to, co nejvíce potřeboval – zkušenosti. Nejsilnější myšlenky přicházely ve sprše, když jsem se vrátil z práce ve dvě ráno a šel ulehnout. Člověk měl najednou daleko od domova otázky, na které nenacházel odpovědi a nevěděl si rady.

První větší úspěch

Nakonec jsem se našel. Poprvé jsem cítil zodpovědnost za svůj vlastní život. Uvědomil jsem si, že jsem to já, kdo je scénáristou i režisérem, není to škola, práce, rodiče ani stát. Nejsem žádný strom a když se mi něco nelíbí, na světě je dost míst, kde to funguje jinak. Nikdo mi nebude říkat, abych si sundal růžové brýle. Svět je subjektivní záležitost.

Právě díky tomu se ve mně zbořily veškeré hranice. Konečně jsem se stal tvořitelem – svého světa. A ostatní jsou také tvůrci svého světa, jenomže ne všichni si to uvědomují.

Vrátil jsem se do Čech, dokončil právnickou fakultu a spoluzaložil jsem právní online poradnu, což byl můj první větší úspěch. Pod špičkou ledovce se ale ukrývaly 4 roky hledání fungujícího monetarizačního modelu. A právník ze mě nebude. Vydal jsem se na dráhu podnikatele, protože mi dávala tolik potřebnou kreativitu a flexibilitu.

3 faktory úspěchu

Naučil jsem se, že pracovitost je o tom, kolik energie vydáte. Vytrvalost o tom, kolik času tomu věnujete. Zaměřenost na cíl rovná se uvědomění si, čeho chcete dostáhnout. Úspěch je výsledkem spojení těchto tří faktorů, to si myslím.

Když dnes pracuju pouhé jednotky hodin měsíčně na webu s potisky triček a projekt jede ve štědrých zelených číslech, je to jen díky tomu, že jsem na něm 8 let pravidelně makal. Příjem, kterým se dnes živím není 100% pasivní, ale směřuju k modelu, který je mnohem svobodnější než hodinová sazba, ať už zaměstnanecká nebo freelancerova.

Díky této svobodě se stále více můžu věnovat také sdílení zkušeností, a to mě dělá šťastným. Vznikl tak web JakDoKanady.cz. Těší se velké komunitě lidí – již třetím rokem pomáháme Čechům získat working holiday víza. Pro mne a Janču Dyškantovou to znamená mj. také osobní vyřizování stovek e-mailů každou sezónu.

Ale tím výzvy nekončí. Rok 2018 u mě bude ve znamení vstupu na zahraniční trh s novým online projektem. Chci se více věnovat své vášni pro nové technologie, inovace a disrupci světa. A zájemci mohou sledovat vývoj celého projektu, protože o něm budu reportovat na svém blogu DigitalniNomadstvi.cz v kategorii Práce na dálku.

Digitální nomádství je udržitelný životní styl

O digitálním nomádství se začíná mluvit stále hlasitěji a jsem za to rád, nehledě na mýty o pohodové práci z pláže. Za těch posledních pár let se totiž vykrystalizovalo pár jedinců, kteří jasně ukazují, že digitální nomádství je udržitelný životní styl.

Mít pomyslnou kancelář na 5 kontinentech, cestovat 2190 dnů a mít jeden z nejčastějších dopravních prostředků letadlo zní neuvěřitelně, ale je to celé spíše o tom, proexperimentovat až ke svému nitru. Jsem nucen pravidelně vystupovat z komfortní zóny, což považuju za potřebný stimul pro udržení kreativní činnosti. Dnes a zítra stejně tak. Smysl nomádství je tak jen další způsob, jak dělat to, co nás vnitřně naplňuje.


Martin Rosulek je od roku 2011 téměř bez ustání na cestách. První fungující online byznys založil už na vysoké škole. Dnes se naplno věnuje podnikání, aktivně bloguje a je autorem knihy Digitální nomád.

Zpět na všechny příběhy